Ε6_Επενδύω στο μέλλον μου

Γενικές Πληροφορίες
Επισκόπηση
Στόχος(οι)
Περιεχόμενο
Γενικές Πληροφορίες

Τύπος Δραστηριότητας:

x Καθοδήγηση

❑ Καθοδήγηση από Ομότιμους

x Εργαστήριο

 

Σχετικός πυλώνας: Οικονομία και διαχείριση χρημάτων

 

Σχετικές ικανότητες:

Εγκάρσια Στοιχεία

Αίσθηση Πρωτοβουλίας & Επιχειρηματικότητας

Κοινωνική και Πολιτική Ικανότητα

Κοινωνική και Πολιτική Ικανότητα

 

Διάρκεια: 3-4 συνεδρίες (σε περίοδο τουλάχιστον τριών μηνών) και συνεχείς πρακτικές δραστηριότητες.

Επισκόπηση

Η δραστηριότητα, «Επενδύω στο μέλλον μου» επιδιώκει να δώσει στα παιδιά σε φροντίδα μία ευρύτερη εικόνα των οικονομικών τους στόχων και αποταμίευσης καθώς και μία εις βάθος κατανόηση του πώς οι καθημερινές τους αποφάσεις όσον αφορά τα έξοδα τους εξελίσσονται μακροπρόθεσμα. Με απλά λόγια, θα βοηθήσει νέους ανθρώπους να έχουν επίγνωση του τι είναι πραγματικά απαραίτητο να αγοράσουν και τι όχι με το να κάνουν σωστές επιλογές. Η αφαίρεση των σταθερών εξόδων από το εισόδημα τους αφορά περισσότερα από το να απαντήσουν στην ερώτηση «Πόσα χρήματα έχεις διαθέσιμα;». Ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα της παρακολούθησης των εξόδων, εσόδων και στόχων αποταμίευσης είναι πώς προωθείται η σύνεση, με άλλα λόγια να εξετάζεις τις πηγές εισοδημάτων και να θεωρείς τον εαυτό σου υπεύθυνο για το τι και πώς τις ξοδεύεις.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε νεαρές ηλικίες από 16 έως 21 και επικεντρώνεται στους παρακάτω βασικούς τομείς:

 1. Κατανόηση του χρήματος

– Χρήμα (μία μορφή συναλλάγματος προς ανταλλαγή, αναγνωρισμένη από τους πάντες, διαχρονική αξία του χρήματος)

– Ανάγκες εναντίον επιθυμιών και οικονομική ευθύνη

– Κερδίστε χρήματα (κόστος ευκαιρίας, δουλεύοντας ως υπάλληλος ή ως επιχειρηματίας)

 1. Ξοδεύετε με σύνεση

– Δώστε προτεραιότητα σε ανάγκες και επιθυμίες (προϋπολογισμός: ορισμός στόχων, προγραμματισμός μηνιαίων εσόδων και εξόδων, έλεγχος)

 1. Αποταμίευση, επένδυση και επιστροφή

– Η επίδραση της αποταμίευσης (πιο ασφαλής, χαμηλός τόκος)

– Πώς να επενδύσετε (πιο επικίνδυνο, υψηλότερες επιστροφές από την αποταμίευση, μακροπρόθεσμο, ομόλογα / μετοχές & άλλα προϊόντα)

Στόχος(οι)

Σκοπός 1: κατανοήστε και αναπτύξτε την κατανόηση σας όσον αφορά το τι αποτελεί έναν οικονομικό στόχο

Σκοπός 2: κατανοήστε και επιδιώξτε τις προτεραιότητες εξοικονόμησης που σχετίζονται και αντικατοπτρίζονται από τις ανάγκες σας και τους στόχους σας.

Σκοπός 3: αναγνωρίστε την αξία του χρήματος (δεν αποτελεί απεριόριστη πηγή).

Σκοπός 4: αυξήστε τις οικονομικές σας γνώσεις και δεξιότητες.

Περιεχόμενο

Για ένα παιδί υπό φροντίδα, τα χρήματα που κάποιος αποταμιεύει μπορούν να έχουν ουσιαστική επιρροή στην ζωή του/της. Ταυτόχρονα, δεν χρειάζεται κάποιος να ξοδεύει χρήματα για να αποκτήσει τα προνόμια του να έχει χρήματα. Το να ζητήσετε από τα παιδιά να αποταμιεύσουν το 50% του μηνιαίου εισοδήματος τους ενώ ζουν στο κέντρο υποδοχής θα τους οδηγήσει αμέσως στο να κάνουν στον εαυτό τους αυτή την ερώτηση: Για ποιον λόγο αποταμιεύω;

Η δραστηριότητα δεν αποσκοπεί στο να τους διδάξει πώς να ζουν ανά μήνα, αλλά η κατοχή ισχυρών οικονομικών θεμελίων και κατανόησης μπορεί να δώσει στα νεαρά άτομα την δυνατότητα να κάνουν επιλογές στην ζωή τους που διαφορετικά δεν θα έκαναν. Συνεπώς, η κατανόηση των οικονομικών τους στόχων και δυνατοτήτων θα διευκρινίσει τους στόχους και θα φιλτράρει τις αποφάσεις τους. Επιπρόσθετα, ο ορισμός των σωστών οικονομικών στόχων αναπτύσσει την κατανόηση όχι μόνο του τι μπορώ να ξοδέψω αλλά και σε τι μπορώ να επενδύσω.

Προκλήσεις

Αντιμετώπιση Προκλήσεων

Τα παιδιά σε φροντίδα είναι παθητικοί δέκτες στα κέντρα υποδοχής και δεν εμπλέκονται στις οικονομικές αποφάσεις.

Πρακτικά σεμινάρια για να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τις οικονομικές τους ικανότητες καθώς και τις ικανότητες διαχείρισης χρημάτων.

Διατίθεται μικρό ποσό (και κάποιες φορές με καθυστέρηση) για ενοίκιο όταν αποχωρούν από δομές παιδικής προστασίας.

Μετά τα 17, κάθε παιδί αποταμιεύει το 50% του εβδομαδιαίου επιδόματος του για το πρώτο ενοίκιο που θα χρειαστεί να πληρώσει αφού αποχωρούν από δομές παιδικής προστασίας.

Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα οικονομικά τους και συχνά αντιμετωπίζουν χρέη.

Ο προϋπολογισμός και η γνώση του οικονομικού συστήματος γενικά θεωρείται πως είναι ιδιαίτερα σημαντικά για αυτά.

Στάδια υλοποίησης

Στάδιο 1

Συνεδρία 1: Ποιοι είναι οι οικονομικοί μου στόχοι και προτεραιότητες αποταμίευσης;

Ο σκοπός αυτής της συνεδρίας είναι να βοηθήσει τα παιδιά να ξεκαθαρίσουν τους πιθανούς οικονομικούς τους στόχους και προτεραιότητες αποταμίευσης. Θα τα απασχολείτε σε 3-4 συνεδρίας σε περίοδο τουλάχιστον 3 μηνών, καθώς αυτή η δραστηριότητα θα περιλαμβάνει πρακτικές εφαρμογές στην ζωή τους.

Ορίστε οικονομικούς στόχους και προτεραιότητες αποταμίευσης:

Βήμα 1. Τι Έχει Αξία Για Εσάς; Θα ζητήσετε από το παιδί υπό φροντίδα να κάνει μία λίστα και να καταγράψει όλα τα πράγματα που θα χρειαζόταν για να αισθάνεται ασφαλές, ευτυχισμένο ή ικανοποιημένο. Θυμηθείτε την διαφορά ανάμεσα στις ανάγκες και τις επιθυμίες. Για παράδειγμα, ανάγκες θεωρούνται τα πράγματα που είναι απαραίτητα για την επιβίωση: φαγητό, στέγη, ρούχα και κάποιου είδους μεταφορικό μέσο για τη δουλειά είναι ανάγκες. Άλλα αντικείμενα, όπως ένα αχρείαστο αυτοκίνητο, η διασκέδαση ή το junk food είναι επιθυμίες. Πρέπει να φροντίζονται οι ανάγκες πριν αντιμετωπιστούν οι επιθυμίες.

Βήμα 2: Ρυθμίστε τα Έξοδα Σας Ώστε Να Συμβαδίζουν Με Τις Προτεραιότητες Σας. Παροτρύνετε το παιδί να ταξινομήσει την λίστα σας με σειρά σημασίας που θα επηρεάσει την ποιότητα της ζωής του και σύμφωνα με το χρονικό διάστημα που θα αποφασίσει μαζί με εσάς, ως μέντορά του. Αυτό δεν είναι όσο εύκολο ακούγεται, καθώς κάποιοι οικονομικοί στόχοι μπορεί να συγκρούονται με κάποιους άλλους (για λεπτομέρειες, παρακαλείσθε να ανατρέξετε στο Παράρτημα 1 Δημιουργήστε ένα σχέδιο για να πετύχετε τους στόχους αποταμίευσης σας).

Στάδιο 2

Συνεδρία 2: Πώς να προβλέψω τα έξοδα που θα έχω κάθε μήνα;

Ας μιλήσουμε για τον προϋπολογισμό: Ήρθε η στιγμή να μάθουμε για τα σταθερά και τα μεταβλητά έξοδα. Συζητήστε με τα παιδιά πως υπάρχουν κάποια σταθερά έξοδα τα οποία δεν αλλάζουν ποτέ ή αλλάζουν σπάνια (π.χ. ενοίκιο, δάνεια). Υπάρχουν επίσης αντικείμενα τα οποία διαφέρουν ανάλογα με τις επιθυμίες ή ανάγκες, και απρόβλεπτα έξοδα. Δημιουργήστε μία λίστα με τα αντικείμενα που τα παιδιά σε φροντίδα πρέπει να γνωρίζουν και να υπολογίζουν, γενικά, ώστε να προβλέπουν και να ελέγχουν τα έξοδα του σπιτιού: ύδρευση, αέριο, ηλεκτρισμός, τηλεφωνία, ίντερνετ.

Οδηγήστε τα παιδιά να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

Βήμα 1: Να αναγνωρίσουν τα ελάχιστα σταθερά έξοδα και μεταβλητά έξοδα που έχουν κάθε μήνα. Με το εισόδημα που έχετε για να μπορέσετε να καλύψετε τα σταθερά σας έξοδα, και ανάλογα με το ποσό που έχετε για να καλύψετε τα μεταβλητά έξοδα, θα πρέπει να προσαρμοστείτε λίγο ή πολύ

Βήμα 2: Μάθετε για την αποταμίευση: Παροτρύνετε το παιδί υπό φροντίδα να δημιουργήσει ένα ταμείο για περιπτώσεις ανάγκης όπως μία ασθένεια ή ανεργία. Η αποταμίευση του 20%-50% του κάθε μηνιαίου εισοδήματος σε έναν ειδικό λογαριασμό για αυτό το ταμείο θα εγγυηθεί πως σε περίπτωση ανάγκης, ο νεαρός ενήλικος θα έχει ένα προσωρινό δίχτυ ασφαλείας χωρίς να εξαρτάται από άλλους ή από χρήματα που δίνονται από το κράτος.

Βήμα 3: Πόσα χρήματα χρειάζεστε για να ζήσετε έναν μήνα/χρόνο;

Πάρτε το ποσοστό που ξοδεύετε, και διαιρέστε το με το ποσοστό που αποταμιεύετε. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε πως μπορείτε να αποταμιεύσετε το 10% αφού πληρώσετε όλα τα σταθερά και μεταβλητά σας έξοδα. Αυτό σημαίνει πως ξοδεύετε το 90% του εισοδήματος σας. 90 διά 10 ισούται με 9 μήνες. Επομένως, θα σας έπαιρνε περισσότερο από ενάμιση χρόνο για να αποταμιεύσετε τα έξοδα ενός μήνα.

Πρόσθετοι πόροι:

Η Μέθοδος Kakeibo για αποταμίευση

Κάθε μήνα, το παιδί υπό φροντίδα καλείται να ασχοληθεί με το Kakeibo και να σχεδιάσει τα οικονομικά των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένου του πόσα θα ήθελε να αποταμιεύσει, ποια είναι τα απαραίτητα μηνιαία έξοδα του/της, τα οποία χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:

  •  επιβίωση (φαγητό, μεταφορά, ιατρικά)
  • προαιρετικά (takeaway, ψώνια, εστιατόρια),
  •  πολιτισμός (βιβλία, μουσική, ταινίες),
  •  έξτρα (δώρα, επισκευές κτλ.).

Αφού συμπληρώσετε τις παραπάνω κατηγορίες, το επόμενο βήμα είναι να γράψατε τι πρόκειται να κάνετε εκείνον τον μήνα για να πετύχετε τον στόχο αποταμίευσης σας. Κάθε μήνα, το Kakeibo σας ζητάει να απαντήσετε 4 βασικές ερωτήσεις:

 1. Πόσα χρήματα έχετε;
 2. Πόσα χρήματα θα θέλατε να αποταμιεύσετε;
 3. Πόσα χρήματα ξοδεύετε πραγματικά;
 4. Πώς μπορείτε να βελτιωθείτε;

Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο μπορείτε να αποταμιεύσετε έως και 35% ανά μήνα, αφού θα έχετε μεγαλύτερη επίγνωση πάνω σε τι ξοδεύετε τα χρήματα σας.

Να θυμάστε: Η χρήση του kakeibo είναι μία διαδικασία με πολλά βήματα. Κάποια από τα βήματα τα κάνετε στην αρχή του νέου χρόνου, κάποια τα κάνετε στην αρχή κάθε μήνα, και κάποια τα κάνετε κατά την διάρκεια του μήνα. Στο τέλος του κάθε μήνα, αφιερώνετε λίγο χρόνο για να αξιολογήσετε τα έξοδα σας και τους στόχους σας.

Μηνιαία Αξιολόγηση & Ανάλυση

Στο τέλος κάθε μήνα, αφιερώστε μερικά λεπτά για να αξιολογήσετε τα έξοδα σας και τις οικονομίες σας για τον μήνα. Αυτή η αξιολόγηση σας βοηθάει να απαντήσετε την ερώτηση «Πώς μπορείτε να βελτιωθείτε;» Καταγράψτε πόσα χρήματα είχατε για να ξοδέψετε, πόσα ξοδέψατε πραγματικά, και πόσα αποταμιεύσατε. Για να βρείτε τρόπους να βελτιωθείτε, κάντε στον εαυτό σας μερικές αναλυτικές ερωτήσεις:

Πετύχατε τον στόχο αποταμίευσης;

Τι κάνατε για να πετύχετε τον στόχο σας;

Ξοδέψατε υπερβολικά πολλά σε κάποιες κατηγορίες;

Πώς μπορείτε να βελτιωθείτε τον επόμενο μήνα;

B.Living expenses calculator είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που προσφέρει μία ξεκάθαρη εικόνα όσον αφορά το που ξοδεύονται τα χρήματα σας. https://www.racq.com.au/banking/calculators/living-expenses

Η εφαρμογή στο κινητό: MONEFY, Money Manager (διαθέσιμη σε γλώσσες όπως τα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά και Ελληνικά) https://play.google.com/store/apps/details?id=com.monefy.app.lite&hl=en

Στάδιο 3

Συνεδρία 3: Δώστε πίσω – κατανοήστε την αξία του να δίνετε

Το να δίνετε πίσω πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα ανεξαρτήτως του που βρίσκεστε στο οικονομικό σας ταξίδι. Αυτό δεν αφορά αποκλειστικά χρήματα. Οι νέοι πρέπει να παροτρύνονται και να παρακινούνται να προσφέρουν εθελοντικά και τον χρόνο τους. Η στάση και η δραστηριότητα θα υποστηρίξει την πραγματοποίηση της σύνδεσης και θα βάλει όλες τις οικονομικές αποφάσεις σε καλύτερες διαστάσεις.

Βήμα 1: Συζήτηση για την σημασία του εθελοντισμού και ευκαιρίες για εθελοντισμό στις τοπικές κοινότητες.

Βήμα 2: Συνδέστε τις ευκαιρίες για εθελοντισμό με ένα από τα πάθη ή ενδιαφέροντα του/της.

Βήμα 3: Κανονίστε μία συνάντηση με έναν αντιπρόσωπο του εθελοντικού οργανισμού.

Βήμα 4: Προετοιμάστε ένα σχέδιο Εθελοντισμού σύμφωνα με την μέθοδο SMART (Ανατρέξτε στο Παράρτημα 2 Εθελοντικό Σχέδιο_Μέθοδος SMART).